Sertifikat “Excellent SME“ potvrda boniteta kompanija

Bez autora
Jun 12 2013

Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa kompanijom Coface Srbija, u cilju promovisanja uspešnih mikro, malih i srednjih privrednih društava, oraganizovala je prvi skup nosilaca elektronskog sertifikata “Excellent SME“.PKS je sa kompanijama Coface Slovenija, Coface Srbija i SecuCert iz Slovenije, sredinom novembra 2012. godine sklopila ugovor o partnerstvu na izdavanju elektronskih sertifikata boniteta kompanija ”Excellent SME”. Važnost sertifikata je godinu dana, a sertifikat se automatski gubi ukoliko ocena Coface boniteta kompanije padne ispod 6 na skali od 1 do 10.

Sertifikat “Excellent SME“ potvrda boniteta kompanijaPrivredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa kompanijom Coface Srbija, u cilju promovisanja uspešnih mikro, malih i srednjih privrednih društava, oraganizovala je prvi skup nosilaca elektronskog sertifikata “Excellent SME“.

PKS je sa kompanijama Coface Slovenija, Coface Srbija i SecuCert iz Slovenije, sredinom novembra 2012. godine sklopila ugovor o partnerstvu na izdavanju elektronskih sertifikata boniteta kompanija ”Excellent SME”.

Važnost sertifikata je godinu dana, a sertifikat se automatski gubi ukoliko ocena Coface boniteta kompanije padne ispod 6 na skali od 1 do 10. Do sada je izdato oko 470 sertifikata, čiji je cilj povećanje transparentnosti i bezbednosti poslovanja, promocija dobre poslovne prakse kao i zaštita potrošača. Elektronski sertifikat ”Excellent SME” je potvrda o bonitetu, osmišljen u duhu preporuka EU o promociji uspešnih kompanija i zasnovan je na SafeSigned tehnologiji za sajtove. Njegovo prisustvo na veb stranici svedoči o uspešnosti, odgovornosti i kredibilitetu kompanije. Ovaj sertifikat praktično je pravljenje ”bele liste” mikro, malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopštenju PKS.

Predsednik PKS Željko Sertić, rekao je na otvaranju skupa nosilaca elektronskih sertifikata da će PKS u budućem radu posebnu pažnju posvetiti razvoju malih i srednjih preduzeća i najavio nove projekete koji će omogućiti brži napredak i unapređenje konkurentnosti ovog sektora, koji čini oko 99 posto srpske privrede i zapošljava 70 posto radnika. Privreda od Vlade Srbije traži jasne programe i kreiranje novog privrednog ambijenta, kako bi Srbija postala zemlja preduzetnika. To je najvažniji zadatak koji jedino udruženi možemo da realizujemo, poručio je Željko Sertić.

Kako je naglasio, prihodnu stranu budžeta stvaraju privrednici, kojima treba pružiti neophodne uslove da rade kako bi i prihod u budžetu bio veći. On očekuje da će se uskoro pronaći adekvatna ekonomska rešenja za novi privredni ambijent, jer kapital traži stabilnost i dugoročnost poslovanja. Elektronski sertifikat ”Excellent SME” je jedan od projekata koji bi trebalo da podstakne brže priključivanje srpske privrede evropskim standardima i integracijama, zaključio je Sertić.

Ovaj projekat pokrenut je u Sloveniji kao primer dobre prakse mikro, malih i srednjih preduzeća. Sertifikt ima izuzetan značaj za kompanije koje ga poseduju, pa će  povećanje broja firmi koje u narednom periodu dobiju ”Excellent SME”, značiti i da je srpka privreda osnažila svoju poziciju u međunarodnom poslovnom svetu i poboljšala mesto na lestvici evropskog ekonomskog kredibiliteta, istakla je predstavnica Privredne komore Slovenije Anka Lipčnik.

Projekat je do sada, osim u Srbiji, realizovan i u Makedoniji i Rumuniji, a uskoro se očekuje da njegova primena počne u Mađarskoj, Španiji i Italiji.

Sertifikat ”Excellent SME”sprovodi se dva meseca u Makedoniji i do sada je apliciralo oko 300 kompanija, mada se očekuje da će se uskoro prijaviti oko 1000 firmi koje očekuju ocenu boniteta. Od 74.400 privrednih društava u Makedoniji, 98 posto pripada sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, kojima je sertifikat put ka boljoj regionalnoj saradnji, rekla je izvršna direktorka Privredne komore Makedonije Jelisaveta Georgieva.

Kompanija Coface je vodeći dobavljač usluga za poslovne informacije i upravljanje potraživanjima u srednjoj i istočnoj Evropi. Aktivnosti kompanije pokrivaju ceo ciklus od profilisanja kupaca do bonitetnih izveštaja i upravljanja potraživanjima, kao i procenu rizika za 157 zemalja, istakao je Đorđe Živanović, direktor Coface Srbija. Jezgro usluga kompanije je 6.400 visoko stručnih kadrova, koji uz pomoć baze podataka Atlas i u saradnji sa kreditnim osiguravačima, obavljaju obimna istraživanja, čime se garantuje visok kvalitet i pouzdanost rezultirajućih podataka. Coface Srbija, sa predstavništvom u Austriji, član je francuske Coface grupe, koja je zastupljena u 66 zemalja, sa ostvarenim prometom u 2011. godini od 1,55 milijardi evra.

U ovom projektu, osim PKS koja izdaje sertifikate najuspešnijim kompanijama i Coface Srbija, koja obavlja ocenu boniteta, monitoring i dnevno praćenje kreditnog rejtinga nosilaca sertifikata, izuzetno značajnu ulogu ima i slovenačka firma SecuCert (SecureOnlineCertificates), čiji je zadatak da obezbedi tehnološka rešenja za bezbedno izdavanje sertifikata i pečata, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik